2012. szeptember 30., vasárnap

Bodzalekvár

Bodzalekvár tartósítószer nélkül

Bodza felénk is sok nő, ezért kézenfekvő, hogy idén nyáron is felhasználtuk virágát (szörpnek és cseresznyelekvárba), augusztusban-szeptemberben pedig bogyójából lekvárt főzünk.
A bodzalekvárt mi úgy készítjük, hogy miután megmostuk a bodzafürtöket, szemenként leszedegetjük, kiválogatjuk a szép, egészséges bodzabogyókat. Újra megmossuk és a fazékban cukorral (mi kevés szőlőcukorral) megszórjuk, és nagyon alacsony tűzön hagyjuk, hogy a gyümölcs megszottyadjon. Miközben kevergetjük, a titkos családi varázsigét mormoljuk fölötte, végül erősebb tűzön felforraljuk. Kiforrázott üvegekbe színig töltjük, cellofán és üvegfedél a tetejére, majd néhány percre fejre állítjuk - és máris megy a száraz-dunsztba. (Szalicil, nátrium-benzoát a bodzalekvárba sem kerül.)

Tavaly egy kedves szomszédom megkért, hogy főzzem meg neki a kb. 20 kg sárgabarackjából a lekvárt, de szigorúan édesítő- és tartósítószerek nélkül - csak a gyümölcs. A fenti módszerrel csináltam, cukor nélkül, ahogy kérte. És csodák-csodája: egy üveg sem romlott meg, viszont zseniálisan finom, és nagyon intenzíven érezhető a barackíz - nincs benne a cukor, ami elnyomná.